Тітул_КЛАСТЕР

ІМПУЛЬС ВІДРОДЖЕННЯ ВІТЧИЗНЯНОГО КОНОПЛЯРСТВА ЧЕРЕЗ РОЗВИТОК ПРОМИСЛОВИХ КЛАСТЕРНИХ СИСТЕМ

Розвиток галузі коноплярства в Україні сьогодні не можливо розглядати з позиції залучення застарілих методів ведення господарської діяльності, застосування радянських та неефективних форм організаційних моделей управління бізнесом, й підкріплення всього вище перерахованого низкою некомпетентних політичних рішень. Така економічна «конструкція» не може бути життєздатною й все більше показує свою неспроможність. Саме тому останнім часом у вітчизняному інформаційному просторі все частіше зустрічаються меседжі щодо створення інноваційних науково-технічних парків та промислових кластерів безпосередньо в галузі коноплярства, оскільки «прірва» між українським і європейським ринками конопель неухильно скорочується, що відчувають закордонні виробники і неодмінно прагнуть цим скористатися.
Вже не раз зазначалося, що низка розвинених країн використовує потенціал кластерної політики, впроваджуючи механізми переходу до ефективного підвищення національної конкурентоспроможності – створення сильного мікроекономічного фундаменту економіки за рахунок інновацій та переваг вітчизняних ринків.

Кластерний підхід в стимулюванні регіональної економіки, як свідчить світова практика, є потужним інструментом розвитку регіонів, що в свою чергу виступає елементом реструктуризації господарського комплексу, посилює його інноваційну спрямованість та в підсумку покращує торговельний баланс регіону, позитивно впливає на рівень зайнятості населення і його достаток, наповнює бюджети різних рівнів та покращує мікроклімат економічних процесів регіонального і загальнонаціонального масштабу.
Яскравим прикладом успішного кластерного руху є відомі всьому світу такі проекти як “Силіконова долина” в США, лісопаперовий, пакувальний і поліграфічний кластер Фінляндії, суднобудівний кластер Норвегії, промислові райони Італії. Чому б Україні сьогодні не стати унікальним прикладом «кластеризації» вітчизняної конопляної галузі, де наукові інновації та «енергія» бізнесу об’єднавшись в симбіоз ефективних рішень зможуть забезпечити реалізацію інтелектуального капіталу, через систему розширення меж спеціалізації виробничого середовища та впровадження останніх досягнень науки й техніки. При цьому слід зауважити, що «кластерний рух» в коноплярстві України вже починає чітко прослідковуватися, з’являються обласні програми підтримки галузі, формуються галузеві об’єднання та союзи.

Першим в українському просторі з’явився Агротуристичний кластер «Слобожанське коноплярство»

Розмови про створення Агротуристичного кластеру «Слобожанське коноплярство» розпочались ще в 2020 році, коли Сумська облдержадміністрація активно підтримала його формування. Структура кластера включала в себе участь виробників готової продукції з конопель (напрям будівництва, текстилю, харчового сегменту), переробники волокна (лінії з первинної переробки трести конопель), а також інноваційний сегмент – науково-дослідні установи, зокрема й Інститут луб’яних культур НААН. Розробники кластеру розуміли, що без інноваційної складової та наукового супроводу, повноцінний розвиток кластеру складно забезпечити, а тому особлива увага була приділена саме впровадженню новітніх розробок Інституту – високопродуктивних сортів промислових конопель вітчизняної селекції, агротехнологій їх вирощування та матеріально-технічного забезпечення виробничих процесів. Сумська облдержадміністрація стала не просто ініціатором створення на Сумщині даного агротуристичного кластеру «Слобожанське коноплярство», а й активним його організатором та учасником. Цей проект мав план щодо фінансування з Державного бюджету України в розмірі понад 14 млн гривень. Проект передбачав підвищення привабливості території для вкладення інвестицій в розвиток коноплярства та супутніх напрямів підприємницької діяльності шляхом створення сприятливого інвестиційного середовища, впровадження наукових розробок в практичну діяльність, формування нових туристичних об’єктів та маршрутів, а також популяризацію споживання продуктів харчування з насіння конопель, використання в побуті продукції переробки конопель.

Вдалий приклад Сумщини сприяв активізації сільськогосподарських виробників щодо аналогічного об’єднання навколо тематики коноплярства вже в інших регіонах, і в 2021 році в інформаційному просторі почали з’являтися повідомлення щодо бажання створити на Рівненщині унікальне виробництво – індустріальний парк промислового коноплярства.

Мета даного комплексу по задуму організаторів полягає в об’єднанні усього циклу виробництва продукції коноплярства – від науково-дослідницької діяльності й селекції, вирощування й переробки, до випуску готової промислової продукції. Сьогодні організатори індустріального парку залучилися підтримкою Департаменту економіки РОВА та працюють над пошуком варіантів створення оптимальної моделі науково-виробничого об’єднання.

2023 рік став періодом продовження пошуку нових форм співпраці виробничників, органів регіональної влади та науковців, представивши на загальний огляд ще два кластерних проекти у Київський та Житомирській областях.
Так 8 лютого поточного року в Київській обласній військовій адміністрації пройшов круглий стіл «Перспективи створення луб’яного кластера в Київській області», де обговорили перспективи створення луб’яного кластера в області. Дуже важливо, що під час зустрічі учасники обговорили не тільки стан та перспективи розвитку луб’яних культур у Київській області, проблематику галузі, створення інноваційної екосистеми на рівні регіону, а також підтримку напряму з боку держави та необхідні законодавчі зміни.
На ряду з іншими учасниками круглого столу в обговоренні приймали участь представники Інституту луб’яних культур, які зазначали, що на території області є всі можливості для повного циклу від вирощування культури конопель та льону до їх переробки й виробництва. З огляду на підвищення попиту на продукцію з луб’яних культур у світі й Україні в харчовій, легкій промисловості, будівельній галузі, фармації, косметології тощо, є всі можливості зміцнювати різні напрями переробки, що дає нові економічні перспективи як для бізнесу так і для вітчизняної науки.

13 лютого 2023 року з’явилася інформація щодо створення в Житомирській області ще одного кластерного об’єднання з вирощування промислових конопель – MA’RIJANNI HEMP INDUSTRIAL PARK.
Як і попередні кластери, він має на меті об’єднати регіональних сільськогосподарських виробників навколо конопляної тематики та налагодити виробництво конопляних продуктів з текстилю, упаковки та біологічно чистих матеріалів, «конопляного» паперу, ізоляційних та будівельних матеріалів, нетканих матраців, агроволокна та енергетичних пелет. Організатори кластеру пропонують долучатися до їх виробництва всіх бажаючих, долучати свої ідеї до «загальної справи» та сприяти розвитку коноплярства.

Колектив Інститут луб’яних культур, як найбільш досвідчена наукова команда фахівців в галузі коноплярства, пропонує співпрацю всім зацікавленим підприємствам та об’єднанням (кластерам, індустріальним паркам та окремим господарствам) з питань селекції, насінництва, агротехніки та переробки продукції коноплярства з метою зміцнення потенціалу української конопляної галузі та залучення інвестицій для розвитку економіки на регіональному та державному рівнях. Одними з унікальніших наших розробок є селекційні надбання – сорти промислових конопель, які мають унікальні характеристики та в своєму сегменті є одними з найкращих сортових розробок у світі. Одним з таких сортів можна вважати новий сорт промислових конопель ЛІРИНА.

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.
Інститут луб'яних культур