OLYMPUS DIGITAL CAMERA

З турботою про якісне насіння конопель високих генерацій

Загально відомо, що коноплі характеризуються високим ступенем адоптації до умов навколишнього середовища. Одним із таких проявів є те, що дозрівання насіння в суцвітті розтягнуто у часі. Спочатку зріле насіння з’являється у нижній, а потім у середній і згодом верхній частинах основної осі суцвіття та вздовж бокових гілочок. У сортів однодомних конопель період дозрівання насіння у суцвітті від 50 до 100% триває у середньому 15–20 діб. Таким чином визначення оптимальних строків збирання потребує високої майстерності коноплярів для забезпечення максимального урожаю насіння з високими якісними показниками.

Для невеликих за площею насінницьких посівів високих генерацій задля отримання максимального урожаю насіння і збереження відмінних показників його якості та забезпечення високого коефіцієнта розмноження насіння в наступній насінницькій ланці рекомендовано застосовувати роздільну технологією збирання. Технологією передбачено скошування стебел жаткою ЖК-1,9, природного сушіння снопів у конусах, обмолочування снопів на молотарці МЛК-4,5А та транспортуванні насіннєвого матеріалу для подальшого очищення.

Зазвичай найкраще розпочинати скошування конопель за роздільною технологією у фазу біологічної стиглості, коли в суцвітті сформовано близько 75% зрілих насінин. Більш раннє збирання, коли значна частина насіння ще не сформувалась і не дозріла, призводить до недобору урожаю та високої частки невиповненого насіння, зниження його схожості, натури та вмісту олії; за більш пізнього збирання є ризик осипання насіння з суцвіть та зниження схожості внаслідок розвитку хвороб через вплив несприятливих погодних умов. У результаті запізнення зі збиранням урожаю у стеблостої зростає кількість зламаних і нахилених рослин, що значно погіршує механізоване збирання посіву. Загалом можна втратити 30–70% урожаю насіння при грубому порушенні агротехнології.

Роздільна технологія забезпечує скошування суцвіть, коли оцвітина жіночих квіток ще є зеленою і міцно тримає (огортає) плід (насінину), що є передумовою подолання природного осипання насіння, коли в міру достигання оцвітини засихають і розкриваються, а плоди випадають, що є біологічним пристосуванням (адаптацією) до їх природного поширення. Висушування снопів у конусах дозволяє отримувати після обмолоту насіннєву масу вологістю до 13% із низькою часткою вороху, що зменшує витрати на доочищення і досушування насіння. При цьому насіння убезпечено від зайвого тривалого перегрівання, що зберігає його високу схожість. Технологія обмолоту знижує рівень пошкодження оболонок насіння (повне руйнування оболонки, мікро- та мікротравми), внаслідок чого зменшується розвиток захворювань під час проростання насіння. Все це поліпшує якість насіннєвого матеріалу загалом.

Наразі в Інституті луб’яних культур НААН розпочато збирання конопель супереліти сорту Афіна. Це сорт нового покоління, який гармонійно поєднує високу урожайність насіння з низькорослістю, що полегшує процес обмолоту стеблостою зернозбиральним комбайном. Придатний для культивування за насіннєвим напрямом використання в усіх ґрунтово-кліматичних зонах України. Належить до середньостиглої групи (90 діб до фази технічної стиглості та 120 діб до настання біологічної стиглості). Показники господарської придатності наступні: висота рослин – 200 см, технічна довжина стебла – 55 см, довжина суцвіття – 145 см, урожайність насіння – 1,4–1,5 т/га, вміст олії в насінні – 34–35%. За умови збільшення площі живлення рослини формують надзвичайно потужне ромбоподібне суцвіття. Характеризується відсутністю психотропного тетрагідроканабінолу.

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.
Інститут луб'яних культур