стат01

ФОРМУЛА УСПІХУ В КОНОПЛЯРСТВІ – СПІВПРАЦЯ НАУКИ ТА ВИРОБНИЦТВА

Кожен виробник сільськогосподарської продукції має певні «секрети» щодо оптимальної організації свого підприємства, при цьому, напевно, всі вони будуть згодні з тим, що критичне значення для одержання доброго врожаю має правильний вибір сорту тієї чи іншої культури. Ідеальним варіантом для сільгоспвиробника є наявність оптимально адаптованого для умов конкретного господарства сортів культур та агротехнологій їх вирощування. Саме такі вимоги ставлять перед собою селекціонери-коноплярі Інституту луб’яних культур при створення нових сортів промислових конопель, враховуючи як їх адаптивність до агрокліматичних умов вирощування, так і кон’юнктуру ринку – напрям використання коноплепродукції, її структуру споживання та експортний потенціал.

Розвиток коноплярства в Україні залежить в першу чергу від наукового потенціалу галузі та можливості виробничників своєчасно скористатися цим потенціалом. Найбільш продуктивним є варіант науково-виробничої співпраці, коли виробники заздалегідь «ставлять» науковцям завдання щодо вирішення тієї або іншої проблематики.

Інститут сьогодні готовий до співпраці за напрямами:
– створення нових сортів промислових та терапевтичних конопель з низкою унікальних характеристик по урожайності та стабільності ознак;
– удосконалення та впровадження агротехнологій вирощування промислових конопель в залежності від напрямів застосування;
– розробка технологій та системи машин для збирання промислових конопель;
– розробка стаціонарних і мобільних ліній та обладнання для первинної переробки трести промислових конопель;
– дослідження поглибленої переробки продукції коноплярства в текстильному, будівельному, енергетичному, харчовому та інших напрямах використання;
– стандартизація та сертифікація продукції коноплярства;
– маркетингові та кон’юнктурні дослідження галузей луб’яних культур, трансфер інновацій;
– промоція та реалізація продукції виробництва установи (базове та сертифіковане насіння конопель, обрушене (очищене) насіння конопель, олія луб’яних культур, продукція поглибленої переробки);
– консалтингові послуги та науковий супровід агровиробників за напрямами діяльності установи.

У рамках консалтингових послуг Інститут луб’яних культур пропонує для потенційних та дійсних коноплевиробників послуги з розмноження певного сорту промислових конопель під урожай 2024 року. В рамках окресленої співпраці установа на замовлення виробника розмножує певний сорт промислових конопель, урожай якого гарантовано залишається за замовником. В пакет послуг може входити не тільки підготовка та розмноження сорту певної категорії, а також і науковий супровід з питань агротехніки, збирання, зберігання, переробки та реалізації продукції.

Одним з таких перспективних сортів, який може бути запропонований до розмноження є сорт промислових конопель «Афіна».

Сорт насіннєвого напряму використання. Поєднує в собі низкорослість з насіннєвою продуктивністю та олійністю, що успішно може використовуватися для застосування в харчовій промисловості для виготовлення натуральних еко продуктів.

Сорт «Афіна» – новий конкурентоздатний сорт насіннєвого напряму використання, який гармонійно поєднує повну відсутність тетрагідроканабінолу (ТГК – 0,00%), низькорослість (висота окремих рослин до 2,1 м), високу насіннєву продуктивність (1,4-1,6 т/га) й олійність насіння (більше 40 %, що є достатньо високим показником для рослини конопель).

Сорт виведено поєднанням кращих ознак рослин конопель з метою одержання вихідного матеріалу, який доцільно застосовувати в харчовому напрямі, при цьому забезпечував би основні вимоги до рослин конопель промислового спрямування. Цілеспрямована робота зі створення сорту Афіна тривала близько 6 років, що в підсумку дозволило одержати неповторний продукт, який задовольнить значні вимоги як виробничників так і переробників коноплепродукції.
Рослини сорту формують потужні суцвіття. Низькорослість полегшує процес збирання посівів зернозбиральним комбайном. Сорт належить до середньостиглої групи (120-123 доби до настання фази «біологічна стиглість»), характеризується відсутністю у посівах плосконі.
Сорт може бути успішно адаптований для вирощування за органічною технологією землеробства, що в підсумку гарантує реалізацію продукції як на внутрішньому, так і зовнішньому ринках, «апетити» якого до даної категорії товару останніми роками тільки зростає.

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.
Інститут луб'яних культур