Loading Події

« All Події

  • This event has passed.

Круглий стіл з проблем коноплярства

26.03.2021 о 09:00 - 17:00

26 березня 2021 р. Інститут луб’яних культур НААН проводить круглий стіл ” Перспективи галузі коноплярства Сумщини та України в рамках реалізації регіонального проекту «Слобожанські коноплі»”.

До участі запрошені профільні асоціації:

  • Асоціація «Українські технічні коноплі»
  • Громадська спілка «Асоціація розвитку льонарства і коноплярства України»

Проєкт регіонального розвитку “Створення агро-туристичного кластеру «Слобожанське коноплярство» – візитівки та одного з «магнітів» Сумщини та України” за результатами конкурсу Міністерства розвитку громад та територій України рекомендовано до фінансування за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від ЄС.

Перемога даного проєкту засвідчила зацікавленість у розвитку промислового коноплярства як сільськогосподарських товаровиробників, так і державних органів влади. На сьогодні коноплярі отримали унікальну можливість і дієвий інструмент для розбудови галузі за найкращими світовими зразками, що зорієнтовані на потреби безпосередніх виробників і споживачів продукції.

Інститут луб’яних культур НААН виступає партнером даного проєкту і, як установа з 90-річним досвідом наукових досліджень з промислового коноплярства, підтримує його всіма наявними ресурсами. Співробітники інституту вважають, що проєкт слугує своєрідним каталізатором для консолідації товаровиробників конопляної продукції. Зокрема, на сьогодні в Україні у галузі коноплярства найбільш поширеним є виробництво товарного конопляного насіння, з якого лише невелика частка переробляється на продукцію з доданою вартістю. При цьому у господарства на полі залишається щонайменше біля 5 т/га конопляних стебел, на основі яких можна організувати сировинну базу для переробних підприємств. Дана консолідація вигідна як сільгоспвиробникам конопляної продукції, так і коноплепереробним підприємствам, оскільки кожен матиме змогу зосередитись на своєму виді діяльності.

Маючи необхідну сировинну базу, переробні підприємства зможуть забезпечити сировиною (волокном, кострицею) значні комерційні проєкти у різних галузях (будівництво, конструкційні матеріали, целюлоза тощо).

Важливим питанням є забезпечення виробників високоякісним насіннєвим матеріалом. Зважаючи як на масштабність проєкту, так і різноплановість використання конопляної сировини, виникає гостра потреба в організації насінницької роботи з сортами промислових конопель, внесеними до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні.

Не менш важливими і не до кінця врегульованими залишаються питання законодавчої бази вирощування і перероблення конопляної сировини, які необхідно вирішувати з урахуванням пропозицій безпосередніх товаровиробників і споживачів продукції.

Запланований круглий стіл — це перший крок на шляху налагодження взаємовигідних відносин у коноплярстві, яке завжди було і є високоприбутковою галуззю, тим більше, що коноплі є традиційною для України сільськогосподарською культурою, яка на сьогодні тримається на малому і середньому бізнесі.

Постанова круглого столу (завантажити для перегляду)

Деталі

Дата:
26.03.2021
Час:
09:00 - 17:00

Організатор

Інститут луб’яних культур
Телефон:
+38 (066) 350 49 64
Е-mail:
ibc1931@ukr.net
Сайт:
http://ibc-naas.com

Місце проведення

Інститут луб’яних культур
вул. Терещенків 45
Глухів, 41400 Ukraine
+ Google Map
Телефон:
+38 (054 44) 2 21 35
Сайт:
http://ibc-naas.com
Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.
Інститут луб'яних культур