5

НА ШЛЯХУ ВІДРОДЖЕННЯ КОНОПЛЯРСТВА

Промислові коноплі є цінною натуральною сировиною, яка має широкий спектр використання. Однак на сьогодні в Україні переробка конопляної сировини у напівфабрикати, або готові вироби, практично відсутня.

Для ефективного розвитку галузі коноплярства, на думку науковців, на Сумщині є всі необхідні передумови: високопродуктивні сорти різної спрямованості, переробні підприємства та система консалтингового супроводу. Зокрема, Інститутом луб’яних культур разом ТОВ «Хемптехно» розроблено лінію для виробництва лубоволокнистої продукції, яка орієнтована на потреби підприємств малого та середнього бізнесу. Дана лінія дозволяє переробляти тресту різного ступеня готовності та одержувати волокно високої якості з вмістом костриці до 5,0%. Подальша переробка одержаного волокна можлива на потужностях ТОВ «Сумикамволь», що знаходиться в обласному центрі. Дане підприємство має великий досвід роботи та спеціалізується на виготовленні нетканих матеріалів, які є основним напівфабрикатом для виробництва камвольної пряжі, великої пряжі, штучного хутра і вовни для валяння.

Співробітники Інституту Коропченко С.П. та Петраченко Д.О. під час візиту до ТОВ «Сумикамволь» обговорили техніко-технологічні аспекти переробки конопляного волокна в котонін та накреслили напрями подальшої діяльності щодо оптимізування переробки конопляної сировини.

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.
Інститут луб'яних культур