Created with GIMP

Інституту луб’яних культур НААН — 91

Сьогодні, 12 жовтня, виповнюється 91 рік з дня заснування Всесоюзного науково-дослідного інституту конопель, правонаступником якого є Інститут луб’яних культур НААН.
Інститут має багату історію і славні традиції. Його головною цінністю був і є трудовий колектив, який завжди стояв на вістрі вирішення актуальних завдань льонарства і коноплярства, задаючи вектор розвитку сільськогосподарського виробництва на десятиліття. Розробки науковців відзначені урядовими нагородами і отримали широке визнання світової спільноти. З часу заснування в установі піклувались про добробут співробітників. Зокрема, як свідчать архівні документи, під час голодомору і другої світової війни з фондів установи для підтримки співробітників виділялись продуктові набори (конопляна олія, картопля тощо), а також заготовлювались дрова. Сучасний колективний договір також передбачає широкий спектр стимулювання працівників інституту, завдяки чому даний документ неодноразово визнавався одним із кращих в обласному конкурсі.
На жаль, на сьогодні у суспільстві втрачається престиж наукової діяльності, а держава більше уваги приділяє освітньому процесу. Наукові установи, які є здебільшого державними, кинуті напризволяще. Питання реформування аграрної науки розглядаються без участі науковців. Крім того, останнім часом у суспільстві спостерігається тенденція до замовчування як історичних здобутків інституту, так і сучасних наукових розробок, виконаних на рівні світових стандартів. Все це обумовлює певні деструктивні процеси і в трудовому колективі.
Незважаючи на всі негаразди, інститут має потужний потенціал для перетворення у передову наукову установу європейської формації, необхідно лише чітко визначитись зі стратегічним баченням його місця у нових реаліях, а колектив спроможний до значних звершень за належного ставлення та відповідної вмотивованості.
Зі святом, колеги!

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.
Інститут луб'яних культур