Відгук_резолюція2022

Звід відгуків на резолюцію круглого столу від 05.07.2022 р. щодо спільної позиції у сфері законодавчої бази культивування промислових конопель

5 липня 2022 року в Інституті луб’яних культур було проведено круглий стіл «Законопроект № 7457 щодо регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях та науково-технічній діяльності: наслідки та перспективи для галузі промислового коноплярства», учасниками якого стали провідні представники галузі коноплярства України. За його результатами сформовано резолюцію з пропозиціями щодо гармонізації національного законодавства у сфері контрольованого обігу рослин промислових конопель з європейськими та міжнародними нормами, яка була направлена до Офісу Президента України, Верховну Раду України, Кабінет Міністрів України, Комітет ВРУ з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, Комітет ВРУ з питань інтеграції України до Європейського Союзу, Комітет ВРУ з питань аграрної та земельної політики та в інші інституції.

Терміни розгляду звернень громадян до органів влади в Україні регулюються статтею 20 Закону України «Про звернення громадян» і повинно не перевищувати більше одного місяця. За цей період на звернення Інституту луб’яних культур відреагували майже всі органи влади, куди було направлено пропозиції до законопроекту № 7457, яких в загальній кількості назбиралося 15 листів.

Відповідь від Офісу Президента України приходила в декілька етапів, де підкреслювалось, що дане звернення від Інституту луб’яних культур розглянуто, але разом з тим повідомлялося, що його опрацювання не є компетенцією Офісу Президента, а тому воно було передано на опрацювання до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів Україні.

Комітет з питань інтеграції України до Європейського Союзу та Комітет з питань бюджету обмежилися відписками, де вказали про свою ознайомленість зі зверненням або про перенаправлення його до інших комітетів.

Відповідь Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики була більш змістовною та оптимістичною, де зазначалося, що народні депутати – члени цього Комітету можуть взяти зазначені у зверненні пропозиції до подальшої законотворчої діяльності.

Розробник законопроекту № 7457 Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування у своїй відповіді на звернення установи пояснив, що для них доцільно було б прийняття даного закону за основу в першому читанні на сьомій сесії Верховної Ради України, з подальшою можливістю внесення змін до нього в наступних читаннях, що передбачено Регламентом Верховної Ради. Також в листі зазначалося, що у разі проведення даним Комітетом Верховної Ради України слухань щодо удосконалення законодавчої бази в галузі коноплярства, прохання про проведення яких міститься у нашому звернені, члени Комітету обов’язково долучаться до участі.

Більш змістовними виявилися відповіді Міністерств Кабінету Міністрів України. Так, Міністерство Економіки України на ряду зі стандартними відписками щодо положень законопроекту № 7457 та перерахуванням його позитивних сторін, зазначило, що в умовах воєнного стану політика Уряду спрямована на дерегуляцію та спрощення умов господарської діяльності, а тому Міністерство Економіки підтримує ініціативи Інституту луб’яних культур щодо спрощення державного регулювання обігу рослин коноплі, які використовуються у промислових цілях.

Лобізмом здається відповідь Міністерства охорони здоров’я України, де законопроект № 7457 розхвалюється з різних сторін, як такий що не потребує уточнень, при цьому зазначається, що основна його мета регулювання діяльності для застосування рослин роду конопель саме в медичному напрямі. Не зрозумілим залишається твердження Міністерства, де вказується, що законопроектом врегульовуються питання щодо обігу рослин роду коноплі в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності, та ніяким чином не стосується обігу промислових конопель. В одному ж реченні автор відповіді суперечить сам собі, ставлячи спочатку промислові цілі як один з пунктів законопроекту, а потім вказуючи, що все це не стосується промислових конопель.

Відповідь Міністерства аграрної політики та продовольства України ґрунтувалася на тому, що Інститут луб’яних культур проінформували про те, що у відповідності до регламенту, прийняття та супроводження законопроекту № 7457 лежить в межах повноважень Міністерства охорони здоров’я України, яке є основним розробником вказаного проекту Закону. Крім того тут зазначали, що прийняття Закону матиме позитивний вплив на розвиток галузі коноплярства по напрямах та країни в цілому, що як показує час не підтверджується реаліями виробничої діяльності в галузі та викликає безліч питань до розробників.

Найцікавішою була відповідь від Управління забезпечення формування державної політики у сфері протидії наркозлочинності Міністерства внутрішніх справ України, де чиновники підкреслили, що головний профільний комітет на своєму засіданні може запропонувати Кабінету Міністрів України , міністерствам, іншими державним органам, об’єднанням громадян висловити свою думку щодо доцільності його прийняття. Для попереднього розгляду законопроекту на засідання головного комітету запрошується ініціатор внесення законопроекту чи представник суб’єкта права законодавчої ініціативи, а в разі необхідності – представник Кабінету Міністрів України, міністерства, тощо, а також експерти та фахівці галузі, чим і необхідно скористатися Інституту та зацікавленим представникам галузі для доведення законотворцям своєї позиції.

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.
Інститут луб'яних культур