00_05_07

Анонс. КРУГЛИЙ СТІЛ. «Законопроєкт № 7457: наслідки та перспективи для галузі коноплярства»

Запрошуємо підприємців, які працюють у галузі коноплярства, та громадськість долучитись до круглого столу (режим онлайн конференції) «Законопроєкт № 7457 щодо регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях та науково-технічній діяльності: наслідки та перспективи для галузі коноплярства»

Дата: 5 липня 2022 р.

Час: 11:00

Організатори: Інститут луб’яних культур НААН України, Асоціація «Українські технічні коноплі»

Мета заходу: формування консолідованої позиції представників галузі промислового коноплярства щодо невідповідності законопроекту № 7457 потребам вітчизняного коноплевиробництва та внесення пропозицій для його удосконалення .

Учасники: представники науково-дослідних установ, органів державної влади, фермери, товаровиробники конопляної продукції

Проблематика черговий раз у розробленому законопроєкті не враховано інтереси представників галузі промислового коноплярства, а механічне додавання у законопроєкт словосполучень “рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності” створює законодавчу невизначеність щодо вимог до культивування культури конопель кожного напряму, що зважаючи на корумпованість вітчизняної системи контролювання, створює передумови для знищення галузі промислового коноплярства.

Контактні особи:
Мохер Юрій Володимирович, заступник директора з наукової роботи, тел. (066)-322-3417
Примаков Олег Аркадійович, завідувач відділу, тел. (067)-7210146

Для участі у заході необхідно надіслати на електронну пошту (ibc1931@ukr.net) заявку, вказавши свої контакти, електронну адресу та цільову групу (ЗМІ, підприємець, громадський діяч)

Яке відношення до даного законопроєкту має Інститут луб’яних культур НААН?

У медійному просторі поширюється думка, що цей законопроєкт на стосується Інституту луб’яних культур НААН та підприємств галузі коноплярства. Однак це не так, оскільки у документі вжито термінологію “промислові цілі”, які згідно з конвенцією ООН 1961 р. (ст.28) визначаються тільки як для одержання волокна та насіння. А це є сферою діяльності галузі коноплярства, яка займається вирощуванням конопель для одержання волокна й насіння. Саме Інститут луб’яних культур НААН здійснює науковий супровід коноплярства.
Інститут підтримує створення законодавчого поля для розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування на основі рослин конопель. Але ми наполягає на чіткому розмежуванні різних напрямів використання конопель — медичного і промислового й відповідному оформленні у відповідних статтях законопроєкту.
У пояснювальній записці до законопроєкту зазначено: “законопроєктом пропонується суттєвий перегляд врегулювання питання законного контрольованого обігу промислових сортів рослин роду коноплі (Cannabis), яке відповідатиме міжнародно-правовим стандартам та сучасній світовій практиці”. Необхідно зазначити, що не враховано досвід законодавства Канади та Великобританії, де діяльність з промисловими коноплями виведена в окремі закони. Під час оформлення ліцензій ні якої мови не йдеться про отримання квот, а самі ліцензії оформлюються через електронний застосунок.

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.
Інститут луб'яних культур