OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Свято Весни і Праці та Міжнародний день солідарності трудящих

За даними порталу Ділова мова зараз Перше травня відзначають у багатьох країнах світу (Ісландія, Ангілья, Ангола, Аруба, Бахрейн, Бельгія, Бразилія, Венесуела, Габон, Гайана, Гана, Гватемала, Гондурас, Гонконг, Гренада, Гренландія, Греція, Домініканська республіка, Зімбабве, Замбія, Ліхтенштейн, Литва, Мальта, Мексика, Нікарагуа, Німеччина, Намібія, ПАР, Сейшели, Сент-Вінсент і Гренадіни, Того, Туреччина, Україна, Фінляндія, Чилі та інші)
Традиційну назву цього місяця як «травень», в Україні для останнього місяця весни, офіційно було повернуто у ХХ столітті з відродженням мови народу Київської Русі. Назва походить від слова трава.
Після оранки земель і посіву, ще стародавні люди ввели звичай весело відзначати перший день травня. Вони робили це в надії, що їх праця дасть хороший врожай.
Сучасна історія свята свідчить, що 1 травня 1886 американські робочі організували страйк з вимогою 8-годинного робочого дня. Страйк і супутня демонстрація закінчилися кровопролитним зіткненням з поліцією.
У липні 1889 року Паризький конгрес II Інтернаціоналу, на згадку про виступ робочих Чикаго, ухвалив рішення про проведення 1 травня щорічних демонстрацій. Вперше день міжнародної солідарності трудящих був відзначений в 1890 році в Австро-Угорщині, Бельгії, Німеччини, Данії, Іспанії, Італії, США, Норвегії, Франції, Швеції та деяких інших країнах.

Довгий час Першотравень був символом революції, непримиренної класової боротьби.
А що зараз з правами працівників? Чи скрізь гідні умови праці та заробітна плата, справедливі умови розподілу матеріальних благ і соціальна рівність? Беззаперечно, у сучасному суспільстві діє багато механізмів захисту прав працівників, але до ідеалу ще далеко, тому відзначаємо День Весни і Праці та відстоюємо свої права.

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.
Інститут луб'яних культур