Created with GIMP

До Дня винахідника і раціоналізатора. Історичний нарис

Щороку, в третю суботу вересня, відповідно до Указу президента  в Україні відзначають День винахідника і раціоналізатора. Це свято об’єднує людей, які наділені рідким даром творчості, відчуттям нового та умінням вийти за рамки стереотипів.

Винахідники Інституту луб’яних культур НААН зробили значний внесок в скарбницю інтелектуальної власності України. Це машини та способи для збирання і переробки конопель, льону-довгунця та кенафу, прилади та способи для визначення фізико-механічних властивостей лубоволокнистої сировини, способи, що знайшли широке застосування в селекції. Винахідницька діяльність в установі розпочалась у 1931 році – одночасно із створенням відділу механізації.

За історію свого існування інститутом отримано понад 150 патентів на винаходи та корисні моделі.
Серед найбільш активних винахідників нашого часу слід відмітити Д.О. Петраченка, І.М. Лайко, С.В. Міщенка, О.В. Головія, С.П. Коропченка та П.В. Лук’яненка та ін.

У 2017 році Д.О. Петраченком та С.П. Коропченком винайдено інноваційний спосіб одержання обрушеного насіння конопель. Виготовлено комплект обладнання для отримання обрушеного насіння конопель.
Останнім вагомим досягненням інституту є лінія переробки луб’яних культур (автори Р.Н. Гілязетдінов, С.П. Коропченко, П.В. Лук’яненко, О.М. Довгополий, О.П. Рябченко, Б.І. Москаленко, Д.О. Петраченко та В.І. Харьков). У 2019 році успішно випробувано перший дослідно–промисловий зразок лінії. Це досягнення стало можливим завдяки плідній співпраці науки та бізнесу. Результати випробувань підтвердили закладені техніко-технологічні показники лінії за продуктивністю, якістю отримуваного волокна та надійністю технологічного процесу. Випуск дослідно–промислового зразка лінії є першим практичним кроком у створенні вітчизняних машин для переробки луб’яних культур. що сприятиме відродженню галузі коноплярства України…

Олександр Головій
науковий співробітник відділу наукових досліджень з питань
інтелектуальної власності і маркетингу інновацій
Інституту луб’яних культур НААН

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.
Інститут луб'яних культур