IH&MH_23

До питання законодавчого врегулювання культивування конопель

24.01.2023 р. у прес-центрі інформаційного агентства “Інтерфакс-Україна” мала відбутися прес-конференція щодо законодавчого врегулювання ліків на основі медичного канабісу в Україні на тему “Медичний канабіс: чому він терміново потрібен в Україні?”.

Дійсно це важливе і нагальне питання для країни, яка воює. Однак чомусь у нас в Україні відсутній комплексний підхід до вирішення питання з культивуванням конопель. На сьогодні, крім медичної складової, коноплі, а саме промислові коноплі, здатні забезпечити різні галузі економіки цінною натуральною сировиною, що нагально потрібна як сьогодні, так й у післявоєнній відбудові та інтеграції до ЄС.

За останній час у Верховній Раді України зафіксовано декілька законопроєктів щодо культивування конопель (1, 2), аналізуючи які, необхідно відмітити їхню спрямованість на врегулювання використання конопель для медичних цілей. У той же час вони безпосередньо, або опосередковано включають положення щодо діяльності з промисловими коноплями, підштовхуючи вітчизняне коноплярство до знищення через надмірне законодавче зарегулювання, не однозначність правових норм, високі корупційні ризики та відсутність чітких правил ведення бізнесу.

На жаль, українські законотворці чомусь не взяли на озброєння передовий світовий досвід щодо урегулювання діяльності з коноплями, наприклад, законодавство Канади. Зокрема, у країні діє закон Cannabis Act, у якому визначені всі аспекти діяльності з коноплями, як наркотичною сировинною та дається чітке визначення “канабіса”. Крім того у законі чітко вказано, що до канабісу не відноситься насіння, стебло без листя, суцвіття та волокно (аналогічно з Єдиною Конвенцією), а також корінь або його частини (нововведення). Таким чином, у цьому законі, який спрямований на контроль наркотичних речовин, вже чітко визначено підконтрольні частини рослини конопель.

Окрім того, у законодавстві Канади конкретизовано діяльність з промисловими коноплями відповідним положенням (Industrial Hemp Regulations). У ньому зазначено, що промислові коноплі, це рослини конопель або будь-яка їх частина, концентрація ТГК у суцвітті та листі якої не перевищує певних граничних норм. Також у цьому положенні розкриті вимоги щодо понять: затверджений сорт, селекціонер, форма, ліцензія та інші, що пов’язані з сільськогосподарською та науковою діяльністю з промисловими коноплями. Таким чином, можна зазначити, що у законодавстві Канади вибудувано комплексний системний підхід до врегулювання діяльності з коноплями, з виокремленням напрямів як наркотичного (медичного), так і промислового використання.

На практиці диференційований законодавчий підхід до різних видів діяльності з коноплями реалізовано через систему ліцензування. Заявки для отримання ліцензії подаються в онлайн режимі до спеціалізованої системи.
Подібні за концепцією законодавчі акти діють у Великобританії, Новій Зеландії та інших країнах.

Україна створила для світу безнаркотичну форму конопель, а від світу повинна взяти ефективну законодавчу базу їх культивування.

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.
Інститут луб'яних культур