IHvsCans

Знову “конопляна тема” будоражить суспільство

Необхідно зазначити, що законопроєкт вкрай важливий з точки зору організації чіткого законодавчого регулювання у сфері вирощування конопель і виробництва з них різнонаправленої продукції. У той же час він і дуже складний, оскільки має на меті врегулювання діяльності водночас у декількох сферах діяльності, за кожною з яких є певне коло зацікавлених інституцій. До речи, за цей рік розглядалось декілька різних варіантів законодавчих ініціатив у даній сфері.

Інститут луб’яних культур НААН, як і більшість виробників промислових конопель, має чітку позицію щодо встановлення прозорих правил з культивування різних видів конопель (див. обговорення на круглому столі “Намір легалізації канабісу в Україні: загрози та план дій”, організованому громадським рухом “Всі разом!”)

Інститут луб’яних культур НААН переконаний, що діяльність з культивування конопель повинна здійснюватись виключно у законодавчому полі і дотримується цієї позиції у всіх сферах своєї діяльності.

Cпівробітників інституту збентежила інформація Сумської обласної прокуратури “про рекордні 5.5 тонн речовини, схожої на наркотичну”. Однак необхідно зазначити, що у заяві мова йде лише про “вирощування рослин, схожих на коноплі”, оскільки відсутні результати аналізів щодо вмісту тетрагідроканабінолу — основного визначника належності конопель до певного виду. У той же час бачимо, як у медіа-просторі трансформується інформація від неупередженого висловлювання “вирощування рослин, схожих на коноплі” до цілком доконаного факту “…марихуани на 55 мільйонів”, або “вилучили наркотики на 55 мільйонів”.

Одна з причин такого викривлення ситуації — відсутність об’єктивної інформації про різні види конопель та сферу їх використання. Інша — гонитва за “гарячими новинами” та вплив на суспільну думку.
Необхідно відмітити, що коноплі є однією з традиційних сільськогосподарських культур для України. За статистичними даними у 1913 р. посіви даної культури становили 105 тис.га, годуючи та одягаючи українців. Що ж змінилося в Україні за ці 108 років? З одного боку, науковцями, зокрема Інституту луб’яних культур НААН, створена безнаркотична форма конопель та суттєво підвищено продуктивність конопель за насінням та волокном. З іншого боку, коноплі (промислові коноплі) перейшли з розряду стратегічних культур до нішевих, з площею посіву біля 3 тис. га, що у доданок супроводжуються необґрунтованою системою контролю.

До речі, з метою протидії змінам клімату в Україні запущено програму масштабного заліснення України — “Зелена країна”, яка передбачає й охорону лісових насаджень. Однак для виробництва багатьох видів продукції потрібна деревина, яку можуть замінити промислові коноплі. Сучасні сорти промислових конопель здатні формувати щорічно біля 12 т/га сухої біомаси, або 8,4 т/га целюлози, що є дієвим інструментом зі сталого управління лісовими насадженнями. Конопляна сировина в 1,4 рази має більшу масову часту целюлози, ніж деревина, та в 3,5 рази менший вміст лігніну. До того ж, вона оновлюється щороку і забезпечує за рік у 4 рази більшу урожайність з гектара, ніж дерева за 20 років, а для її вирощування потрібно лише 130 діб, у той час, як для деревини — 50-100 років. І головне — під час продукування целюлози гектар посіву конопель поглинає з атмосфери більше 13 т СО2, як і гектар амазонських лісів.

Загальновідомо, що з сировини промислових конопель у сучасному світі виробляється більше 25 тис. найменувань продукції, а саме виробництво характеризується безвідходністю та екологічністю. Тому у стратегії Сталого розвитку промислові коноплі можуть стати дієвим інструментом при виконанні накреслених завдань. Але для цього потрібні чіткі, прозорі та однозначно зрозумілі норми законодавства для галузі коноплярства. Тільки за умови встановлення чітких правил гри для всіх учасників галузь стане інвестиційно привабливою, а вітчизняні коноплярі — успішними й конкурентоспроможними на внутрішному і зовнішному ринках, суспільство отримає потужний імпульс розвитку у всіх сферах діяльності.

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.
Інститут луб'яних культур