Pr_0

Насінництво промислових конопель: проблеми та шляхи їх вирішення

Сучасний ринок конопель в Україні має значні перспективи для розвитку, оскільки у нас є власна українська селекція, унікальні різнопланові сорти конопель зі стабільними ознаками за своїми характеристиками (що не завжди спостерігається у сортів європейського та американського походження), сприятливі кліматичні умови та ґрунти. Для ведення господарської діяльності в коноплярстві необхідно, окрім додержання вимог законодавства України (наявність ліцензії на вирощування, процедура оформлення якої затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 6 квітня 2016 р. № 282), мати доступ до якісного насіннєвого матеріалу.

У Державному Реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні, знаходиться дев’ять сортів конопель посівних селекції ІЛК НААН (ЮСО-31, Гармонія, Вік 2020, Гляна, Глесія, Артеміда, Глухівські 51, Миколайчик та Глухівські 85). Насінництвом окремих сортів конопель селекції ІЛК (ЮСО -31, Гляна, Глесія) інститут дозволив займатися 6 компаніям, інші сорти знаходяться або в колекції або на етапі добазового розмноження.

Ситуація на внутрішньому ринку показує, що випадки фальсифікації насіннєвого матеріалу промислових конопель недобросовісними виробниками призводить до погіршення схожості насіння, урожайності рослин та в результаті – до невідповідності якості одержаного насіннєвого матеріалу відносно потенційної можливості сорту та втрати рівня запланованої прибутковості.

Інститут луб’яних культур як оригінатор сучасних сортів конопель не може стояти осторонь процесів формування ринку промислових конопель України і пропонує об’єднати зусилля виробників насіння конопель різних рівнів (базового, сертифікованого та «товарного») з метою створення прозорої системи руху насіннєвого матеріалу від оригінатора до насіннєвих господарств та кінцевого споживача, що мінімізує маніпуляції з насіннєвим матеріалом та дозволить моніторити ринок на предмет наявності якісного насіння. Це дозволить створити інформаційну систему, в межах якої будь-який виробник зможе мати доступ до інформації щодо того чи іншого сорту промислових конопель, об’ємів його виробництва в Україні та місць реалізації якісного насіннєвого матеріалу. При цьому дана модель взаємовідносин між виробниками дозволить максимально швидко реагувати на попит щодо насіння конопель нових унікальних сортів (в тому числі і «терапевтичного напряму») та планувати необхідні об’єми закладання розсадників.

Реалізувати дану модель взаємовідносин між виробниками та оригінатором буде можливо лише за активної участі всіх зацікавлених сторін, кожна з яких зможе захистити свої інтереси та з мінімальними ризиками розвивати свою діяльність. Тому, Інститут луб’яних культур звертається до всіх діючих та потенційних виробників насіння конопель, коноплесіючих господарств з пропозицією долучатися до формування спільного інформаційного простору (так званого «хабу»), де ми всі на взаємовигідних умовах зможемо захищати свої інтереси та активно розвивати вітчизняну галузь коноплярства з однодумцями та професіоналами своєї справи.

Всі свої пропозиції та зауваження щодо даної тематики надсилайте на електронну адресу відділу наукових досліджень з питань інтелектуальної власності та маркетингу інновацій Інституту луб’яних культур marketing_ibc@i.ua з темою листа «Насінництво конопель».

Примаков О.А.

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.
Інститут луб'яних культур