Сорт промислових конопель  ГЛУХІВСЬКІ 85

автори – Лайко І.М., Вировець В. Г., Кириченко Г.І., Міщенко С.В., Щербань І.І., Кмець І.Л.

Глухівські 85 – яскраво виражений сорт біоенергетичного напряму господарського використання. Це єдиний вітчизняний сорт промислових конопель вирощування якого найбільш доцільне саме для одержання значного об’єму біомаси для енергетичного напряму. 

Порівняно з сортом-стандартом, він має більш тривалий період вегетації. Від появи сходів до настання фази «технічна стиглість» в кліматичних умовах північно-східної частини України проходить у середньому 103 доби, до настання фази «біологічна стиглість» – 133 доби. 

Його потенційні можливості – понад 4 тонн волокна та понад 12,5 тонн сухих стебел з одного гектара. Окремі рослини цього сорту на селекційному розсаднику, у сприятливі роки, мали висоту 450-500 см. 

Урожайність насіння – 0,7-0,8 т/га. Вміст волокна у стеблах – 34-36%. Для отримання вирівняного за висотою стеблостою необхідно дотримуватись рекомендованої технології вирощування. Для збирання одержаної біомаси є можливість застосування технологій та технічних засобів аналогічних до використаних при вирощуванні енергетичної верби. 

Сорт внесено до Державного реєстру сортів, придатних для поширення в Україні, у 2019 р.

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.
Інститут луб'яних культур