Сорт промислових конопель  АРТЕМІДА

автори –Лайко І.М., Міщенко С.В., Вировець В.Г., Кириченко Г.І.

Сорт Артеміда створений у результаті гетерозисної селекції – методом гібридизації сорту Глесія з самозапиленою лінією шостого покоління сорту Золотоніські 15 і наступним добором на закріплення ознак високої продуктивності, стабільної однодомності та відсутності канабіноїдних сполук.

Належить до середньостиглої групи. Маючи проміжне успадкування ознаки тривалості вегетаційного періоду батьківських форм, що належать до різних еколого-географічних типів – середньоєвропейського і південного (94 доби до технологічної стиглості і 118 діб до настання біологічної стиглості), вдало поєднав рівень вираження цінних господарських ознак більш ранньостиглого сорту і більш пізньостиглого. За даними конкурсного сортовипробування при вирощуванні на зеленець дає істотно вищий урожай волокна – 2,56 т/га, вихід всього волокна – 30,4% і у т. ч. довгого волокна – 27,6%; при вирощуванні на волокно і насіння, істотно поступаючись за висотою рослин, що позитивно для збирання насіння зернозбиральним комбайном, має істотно вищий урожай насіння (1,29 т/га), вміст олії (36,8%) та урожай волокна (2,01 т/га) за сорт-стандарт. Олія характеризується оптимізованим жирнокислотним складом.

Стійкість до пошкодження шкідниками і ураження хворобами від середньої до високої. Стійкий до осипання насіння. Характеризується повною відсутністю психотропного тетрагідроканабінолу та інших канабіноїдних сполук.

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.
Інститут луб'яних культур