IHvsMH00

Спільна позиція представників галузі промислового коноплярства щодо законопроекту № 7457. Проєкт резолюції.

23 червня 2022 р. Інститутом луб’яних культур НААН проведено онлайн-мітап «Промислові коноплі: основні питання виробництва (культивування)», у якому взяли участь фахівці Інституту луб’яних культур, експерти галузі коноплярства, представники Сумської обласної військової адміністрації, президент асоціації «Українські технічні коноплі», а також фізичні та юридичні особи, які розглядають галузь промислових конопель, як ефективний сегмент вітчизняної економіки для вкладання інвестицій.

Опитування учасників заходу засвідчило, що промислове коноплярство планується розвивати як в окремих областях України (16 областей), таr і на території всієї країни (8,5 % респондентів). Більшість респондентів (76 %) задоволені сучасними сортами промислових конопель і майже 98 % вважають перспективним організацію первинної переробки стебел конопель безпосередньо у сільськогосподарському підприємстві.

Основним фактором, що стримує розвиток коноплярства на думку 86 % респондентів є недосконалість вітчизняного законодавства.

На заході розглянуті питання сортового забезпечення галузі, агротехніка вирощування промислових конопель та юридичні питання щодо ліцензування та квотування культивування конопель.

Обговорювалося питання щодо законопроекту № 7457 «Проект Закону про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни».

За результатами онлайн-мітапу підготовлено резолюцію., що відображає спільну негативну позицію представників галузі промислових конопель до запропонованого законопроекту, яку буде направлено в профільні міністерства та відомства.

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.
Інститут луб'яних культур