IHvsMH0

ПОХОРОН ГАЛУЗІ ПРОМИСЛОВИХ КОНОПЕЛЬ АБО УРЯД УКРАЇНИ ПІДІГРУЄ ЗАКОРДОННИМ ФАРМАЦЕВТИЧНИМ ЛОБІСТАМ

10.06.2022 року на сайті Верховної Ради України зареєстровано законопроект № 7457 «Проект Закону про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни»

Автори законопроекту стверджують, що цей Проект Закону розроблений з метою імплементації кращого досвіду у сфері регулювання обмеженого обігу канабісу, смоли канабісу, екстрактів і настойок канабісу, а також тетрагідроканабінолу (далі – ТГК) (його ізомерів та їх стереохімічних варіантів), шляхом внесення змін до законів України, які регламентують поводження з наркотичними засобами, з метою створення умов для розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування, проведення наукових досліджень ефективності конопель. При цьому слід зауважити, що автори в тексті проекту закону практично прирівняли поняття медичних і промислових конопель, що в підсумку призведе до практичного унеможливлення ефективного ведення господарської діяльності в галузі промислових конопель. Проаналізувавши поправки до Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», можна виділити найбільш недоцільну саме для галузі промислового коноплярства, а саме Стаття 15. Діяльність з культивування рослин, включених до таблиці I Переліку, де йдеться, що Юридичні особи – власники ліцензій на здійснення діяльності з культивування та (або) використання рослин, включених до списку № 3 таблиці I Переліку, що містять малі кількості наркотичних речовин для промислових цілей та рослин роду коноплі (Cannabis) включених до списку № 4 таблиці I Переліку, які містять наркотичні засоби та психотропні речовини і обіг яких допускається для медичних цілей, визначених ліцензією, зобов’язані вжити заходів щодо забезпечення встановленого законодавством режиму охорони посівів, місць зберігання і переробки цих рослин.

Отже, у відповідності до цієї поправки галузь промислового коноплярства повертається на десятки років назад, коли було запроваджено охорону посівів безнаркотичних конопель, що не застосовується до промислового коноплярства в усіх цивілізованих країнах світу. Лише одна ця поправка ставить великий хрест на всій українській галузі промислового коноплярства, на його розвитку та ефективності. При цьому є ще ряд статей, які «закручують гайки» для коноплевиробників та ставлять під сумнів розвиток суміжних переробних галузей, які тільки почали розвиватися в коноплярстві – харчова, текстильна, будівельна тощо.

Інститут луб’яних культур НААН України займає активну позицію щодо гармонізації законодавчої бази у коноплярстві з європейськими та міжнародними нормами. Ще 30 листопада 2021 р. Інститутом луб’яних культур НААН за підтримки асоціації Українські технічні коноплі організовано і проведено круглий стіл із громадського обговорення проєкту закону України “«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності”, розробленого Міністерством охорони здоров’я України.

Результатом громадського обговорення була резолюція круглого столу, яка була направлена в профільні міністерства та відомства, і яка не була почута урядом. Ряд пропозицій та зауважень взагалі не були взяті до уваги, при цьому пропозиції медичної галузі вносять і були почуті. Отже, в своїй країні, виробники промислових конопель, які платять податки, надають робочі місця та поступово виходять на міжнародний ринок, формуючи позитивний імідж держави-виробника унікальної високоякісної продукції, не були почуті і по-суті викинуті з поля обговорення без представлення навіть роз’яснень щодо даної ситуації.
Ми як установа, яка на високопрофесійному рівні займається розвитком галузі промислового коноплярства не можемо стояти осторонь та спостерігати, як окремі чиновники лобіюють інтереси закордонних фармацевтичних компаній, зневажаючи інтереси своєї країни та своїх виробників.

Пропонуємо однодумцям сформувати спільну позицію щодо подальшого бачення розвитку галузі промислового коноплярства та як мінімум довести її до громадкості, якщо держава не хоче чути своїх громадян! Або зібратися всім разом та відзначити похорони вітчизняної галузі промислових конопель.

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.
Інститут луб'яних культур