Сорт промислових конопель МИКОЛАЙЧИК

автори – Лайко І.М., Вировець В.Г., Кириченко Г.І., Міщенко С.В., Кмець І.Л.

Сорт промислових конопель Миколайчик – сорт нового покоління, який має насіннєву спеціалізацію господарського використання, оскільки характеризується меншою висотою рослин, високою урожайністю насіння (до 1,5 т/га), високим вмістом олії у насінні (до 38-40%), збалансованим співвідношенням в олії поліненасичених жирних кислот омега-3 і омега-6.

Середня висота рослин на момент завершення вегетаційного періоду складає від 180 до 215 см, що позитивно впливає на процес розширення можливостей залучення різноманіття збиральних комбайнів для зрізання насіннєвої частини, що часто створює певні обмеження з аналогічними високорослими сортами промислових конопель.
Середня тривалість вегетаційного періоду до настання фази «технічна стиглість» в кліматичних умовах північно-східної частини України становить 94 доби, до настання фази «біологічна стиглість» – 113 діб.

На збільшення вмісту олії у насінні позитивно впливає внесення добрив та мікроелементів. Збільшення площі живлення позитивно відображується на їх насіннєвій продуктивності. На розріджених посівах окремі рослини цього сорту, завдяки формуванню розгалужених ромбоподібних суцвіть, можуть дати урожай 60-100 грамів насіння. Також з стебел сорту можна отримати 1,4-1,6 т/га волокна (вміст волокна 26-28%), що підтверджує комплексність в підході до сприйняття культури конопель.

Сорт внесено до Державного реєстру сортів, придатних для поширення в Україні, у 2019 р.

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.
Інститут луб'яних культур