БІОЛОГІЯ ФОРМУВАННЯ НАСІННЄВОЇ ПРОДУКТИВНОСТІ КОНОПЕЛЬ

біологія формування насіннєвої продуктивності конопель

Анотація

Монографія узагальнює результати досліджень з питань біології формування насіннєвої продуктивності конопель. Розглядаються особливості формування й функціонування чоловічих і жіночих генеративних органів та запилення-запліднення рослин конопель як вітрозапильної культури з властивим для неї поліморфізмом статевих типів. Показано, що маса насіння з рослини залежить від багатьох внутрішніх і зовнішніх факторів – статевого типу, колекційного зразка, сорту, гібрида, інцухт-потомства, мутантної форми, густоти посіву, погодних умов та ін.
Окремий розділ присвячений новому напряму досліджень, пов’язаному із впливом елементів структури рослин на насіннєву продуктивність. Основними елементами структури рослин, що забезпечують суттєве підвищення маси насіння, є збільшення довжини й ширини суцвіття.
Викладено дані про ступінь мінливості ознаки насіннєвої продуктивності і кореляційний зв’язок її з іншими біологічними і господарсько-цінними ознаками. Проаналізовано закономірності взаємозв’язку маси насіння з рослини і вмісту волокна в стеблі як основних показників селекційних сортів, що забезпечують рівень урожайності коноплепродукції. Для біологів, селекціонерів, насіннєводів і агротехніків, які вирощують коноплі, та широкого кола читачів, зацікавлених у підвищенні своїх знань з питань біології рослин.

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.
Інститут луб'яних культур