binary comment

Увага! На ринку насіння конопель України все частіше з’являються шахраї

Інститут луб’яних культур – всесвітньо визнана науково-дослідна установа з унікальним науковим потенціалом та науковою школою з луб’яних культур, завдячуючи титанічним зусиллям вчених якої створено сорти однодомних конопель з повною відсутністю наркотичних сполук, що дозволило повернути цінну технічну культуру у світове виробництво та внесло суттєвий вклад у боротьбу з розповсюдженням наркоманії, і яка в Україні та за її межами позиціонується як передовий науково-методичний центр з проблем коноплярства. Інститут був заснований у 1931 році як Всесоюзний науково-дослідний інститут конопель і в цьому році йому виповнюється 90 років.
Основне завдання установи – це наукове забезпечення галузей льонарства та коноплярства України, виробництво оригінального та елітного насіння луб’яних культур.
Інститут луб’яних культур – власник Української національної колекції льону та конопель, в якій зібрані зразки з унікальними біологічними і господарськими ознаками. Колекція конопель є однією з найбільших у світі й налічує більше 500 зразків, а колекція льону близько – 1150.
Вирощувати в Україні можна лише ті сорти конопель, які занесені до Державного Реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні. При цьому право на використання сорту будь-яким підприємством захищено законом, а саме: Згідно із статтею 391 Закону України «Про охорону прав на сорти рослин»: 1. Майновим правом інтелектуальної власності на поширення сорту рослин є право його власника на поширення сорту і на дозвіл чи заборону поширення сорту іншими особами.
2. Право на дозвіл чи заборону поширення сорту полягає в тому, що без дозволу власника майнового права інтелектуальної власності на поширення сорту рослин не можуть здійснюватися щодо посадкового матеріалу сорту (у нашому випадку, щодо насіння сорту конопель) такі дії:
а) пропонування до продажу;
б) продаж або інший комерційний обіг;
в) зберігання для будь-якої із цілей, зазначених у пунктах «а» і «б» цієї частини.
Зараз у Державному Реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні, знаходиться дев’ять сортів конопель посівних селекції ІЛК НААН (ЮСО-31, Гармонія, Вік 2020, Гляна, Глесія, Артеміда, Глухівські 51, Миколайчик та Глухівські 85). Такі сорти як ЮСО-31, Гляна та Глесія зареєстровані в багатьох країнах ЄС та Америці. Сорт Гліхівські 51 тільки виходить на міжнародний ринок і права на його використання в Україні має тільки безпосередньо оригінатор – Інститут луб’яних культур.
Інститут луб’яних культур як оригінатор надав право на виробництво та реалізацію на території України насіннєвого матеріалу сортів конопель наступним компаніям:
– ТОВ «АВЕКОНА» – сорти ЮСО-31 (БН супереліта, БН еліта, СН1, СН2), Гляна та Глесія (СН1, СН2);
– ТОВ «ДІБРОВА ФАРМЗ» – сорт Глесія (СН1, СН2);
– ПОСП «Зоря» – сорти Гляна та Глесія (СН1, СН2);
– Інститут сільського господарства Північного Сходу НААН – сорти Гляна та Глесія (СН2);
– ФГ «Машковський і К» – сорт Глесія (СН1, СН2).
В зв’язку з ажіотажем навколо «конопляної тематики» та активним інтересом закордонних компаній до насіння української селекції, на вітчизняному ринку все частіше з’являються компанії, які намагаються представляти себе як активних виробників насіння конопель, чим явно дезінформують потенційних покупців насіннєвого матеріалу посівних конопель як всередині країни, так і за її межами.
Інститут луб’яних культур звертає увагу споживачів насіння конопель та компанії, які тільки заходять на український ринок промислових конопель на те, що використання насіннєвого матеріалу невідомого походження призводить до втрат врожаю та проблем з законодавством. А тому, ми як оригінатори унікальних українських сортів промислових конопель, закликаємо до уважного вибору поставників насіння та додержання законодавства України.
Бажаємо добрих врожаїв та запрошуємо до співпраці.

О.А.Примаков, к.т.н.

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.
Інститут луб'яних культур