hs_0

Круглий стіл з насінництва конопель

18 лютого 2022 року в Інституті луб’яних культур НААН проведено круглий стіл «Організація насінництва промислових конопель для забезпечення коноплевиробників насінням вітчизняної селекції», який організовано у рамках проекту агротуристичного кластеру «Слобожанське коноплярство» за участю координатора Проекту, радника голови Сумської обласної державної адміністрації Гладенка Юрія та Маслака Олександра, директора Департаменту агропромислового розвитку Сумської обласної державної адміністрації.
Основною метою заходу була консолідація селекціонерів та виробників насіннєвого матеріалу промислових конопель в напрямі вибору найкращих сортів для подальшого розмноження, розроблення загального бачення стратегії взаємодії учасників агротуристичного кластеру «Слобожанське коноплярство» щодо насінництва конопель.

Учасниками круглого окрім Інституту луб’яних культур НААН та Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН стали виробники посівного матеріалу (ТОВ АВЕКОНА, ТОВ Діброва Фармз, ФГ Машковськийі К), голова Асоціації «Українські технічні коноплі» Олександр Ігнатюк, представник GIZ Ірина Болчева, а також представники сільськогосподарських виробників, які вже вирощують промислові коноплі чи тільки планують цим займатися.
Директор Інституту луб’яних культур НААН Ткаченко Сергій зазначив, що основне завдання наукової установи сьогодні не просто забезпечити насінням потенційних виробників конопель як в Сумському регіоні, так і по всій країні, а і вивести Україну на міжнародний ринок конопель, як надійного конкурентоздатного гравця з якісним насіннєвим матеріалом. Без розвитку внутрішнього ринку конопель та врахування комплексного підходу до переробки продукції коноплярства вихід на міжнародний ринок буде достатньо ускладнений.

Кожен з учасників зміг висловити свою думку з тематики круглого столу та запропонувати ефективні механізми реалізації певних проектів в галузі коноплярства. Так, представник ТОВ Сумиканволь Павлов Сергій звернувся до учасників з пропозицією спільного дослідження питання повернення у виробництво трести конопель, одержаної за «зеленцовою» технологією, що допомогло б вітчизняним виробникам трикотажу мати в своєму розпорядженні більш якісний волокнистий матеріал та посилити свої ринкові позиції.
Проведений захід показав, що сьогодні перед коноплярами стає достатньо багато організаційних, правових та економічних проблем. Найбільш актуальні проблеми лежать саме в розрізі нормативно-правового забезпечення галузі, а тому існує необхідність в пошуку шляхів ефективного їх вирішення.

Олег Примаков

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.
Інститут луб'яних культур