90_ІЛК_0

ІЛК НААН: 90

12 жовтня 2021 року виповнилось 90 років від дня заснування Інституту луб’яних культур Національної академії аграрних наук України — наукового закладу з багатою історією і традиціями.
До 1991 р. інститут виконував функцію головної організації з науково-технічного забезпечення проблем коноплярства СРСР, а з 1991 р. — проблем льонарства і коноплярства України. Зараз інститут є базовою організацією зі стандартизації продукції льону-довгунця і конопель, на його основі функціонує Технічний комітет України № 61 “Луб’яні культури”.
На сьогодні Інститут луб’яних культур є єдиною в Україні установою, що проводить наукові дослідження з проблем коноплярства. Він здійснює висококваліфікований комплексний супровід галузей, починаючи зі створення адаптованих до сучасних вимог виробництва сортів льону-довгунця та конопель і закінчуючи розробленням технологій поглибленого перероблення лубоволокнистої сировини та методів її об’єктивного оцінювання. Установа має величезний досвід селекції та світові досягнення зі створення сортів конопель без вмісту наркотичних сполук і високопродуктивних сортів льону-довгунця з поліпшеною якістю волокна. В інституті створені унікальні колекції льону і найбільша у світі колекція конопель, підтримується єдиний у світі довготривалий стаціонарний польовий дослід з вирощування конопель у монокультурі, закладений у 1931 році. В інституті створена наукова школа з селекції і насінництва луб’яних культур, здійснюється співробітництво з закордонними партнерами, вищими навчальними закладами та інститутами НАН України. Інститут знаний серед льонарів і коноплярів у світі. Він має достатній науковий потенціал — 4 докторів і 10 кандидатів наук.

Читати повністю

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.
Інститут луб'яних культур