s_00

Погляд на промислові коноплі через призму державної екологічної політики

На сьогодні промислові (ненаркотичні) коноплі є однією із сільськогосподарських культур, яка найбільш повно відповідає стратегічним цілям і завданням державної екологічної політики України до 2030 р., затвердженої Законом України від 28 лютого 2019 року No 2697-VIII.
Промислові коноплі — це традиційна для України сільськогосподарська культура, що повністю задовольняє вимоги раціонального природокористування та критерії сталого розвитку — екологічний, соціальний та економічний. Вони повністю відповідають критерію екологічно збалансованого природокористування, збереження біорізноманіття та ґрунтів, оскільки вирощуються у більшості природно-кліматичних зон, добре вписуються у сучасні сівозміни, насичені кукурудзою та соняшником, зменшують забур’яненість полів, мають високу ґрунтозахисну здатність від водної ерозії, потребують мінімального застосування пестицидів, придатні для вирощування на радіоактивно забруднених землях.
Промислові коноплі добре підходять для потреб малого та середнього бізнесу як з точки зору культивування, так і створення додаткових робочих міць та вироблення продукції з доданою вартістю. Загалом, конопляна сировина має широку сферу використання, сприяючи екологізації виробництва та збереженню природного біорізноманіття. У світі з неї виробляється більше 50 тис. найменувань продукції.
Продукти харчування з конопель мають цінні споживчі властивості і на сьогодні позиціюються як “поживна, корисна їжа” та застосовуються у різних збалансованих дієтах. Конопляне насіння має високу поживну цінність і вміщує майже 35 % олії з вмістом біля 80 % поліненасичених жирних кислот. Це єдина з природних олій, що містить у оптимальному (3:1) співвідношенні ненасичені жирні кислоти лінолеву (омега-6) та ліноленову (омега-3), що вкрай необхідні для збереження захисних функцій організму людини. Ці кислоти очищають судини (артерії), трансформують холестерин і стримують його накопичення. Особливо цінним у конопляній олії є вміст більше 2% гама-ліноленової кислоти, що міститься у материнському молоці і досить рідко зустрічається в природі.
Промислові коноплі здатні давати високі урожаї біомаси, більше 12 т/га, що характеризується високим вмістом целюлози і тому використовується для виробництва різних видів паперу, сприяючи збереженню лісів. До речі, такий річний приріст біомаси з гектара не дає жодна порода дерев. Крім того, відмова суспільства від використання пластикових пакетів обумовлює необхідність налагодження випуску пакувальної тари і зокрема з конопляної сировини.
Конопляна сировина ідеально підходить для виробництва екологічно чистих утеплювачів, різного виду наповнювачів, композиційних матеріалів в автобудуванні, кострицеплит, будівельних сумішей тощо.
Дана біомаса є відновлювальним джерелом енергії. За простим ланцюгом переробки з неї виробляють паливні брикети (пелети), що за теплотворною здатністю дещо поступаються кам’яному вугіллю, але мають не високу зольність, нейтральний СО2, а сама зола є цінним добривом. За більш довгим ланцюгом переробки з конопляної біомаси виробляють біоетанол та біогаз, залучаючи при цьому утилізацію відходів життєдіяльності тваринництва і птахівництва.
Промислові коноплі — традиційно волокниста культура. Конопляне волокно, завдяки високим споживчим властивостям, має широку сферу використання: технічний та гео-текстиль, мотузки, канати, одяг, взуття тощо, а високий вміст целюлози біля 80 відсотків робить конопляне волокно гідною альтернативою для імпортозаміщення бавовни у багатьох виробах.
Таким чином, промислові коноплі, маючи потужний потенціал для забезпечення сталого розвитку українського суспільства, потребують відповідної законодавчої бази для його реалізації, що і має увійти до пріоритетів екологічної політики Верховної Ради України на наступні п’ять років.
Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.
Інститут луб'яних культур